برگزاری نشست مشاوران دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ با وزیر فرهنگ و ارشادی اسلامی
در نشستی که روز دوازدهم اسفند ماه 1399 در دفتر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، اقای دکتر بیدرام به عنوان مشاور دفتر اقتصاد فرهنگ گزارش سه موضوع پیش نویس ایین نامه ارزیابی و ارزشگذاری اثار هنری، دسته بندی صنایع خلاق و طرح پژوهشی انواع الگوهای اماری صنایع خلاق را ارایه نمودند
در این نشست همچنین دکتر حیدری معاون توسعه مدیریت و منابع وزارتخانه با تاکید بر ضرورت توسعه فعالیتهای فرهنگی کشور، تلاشهای دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر را زمینهساز سیاستگذاری و تصمیمسازی های دستگاهی برای بهبود محیط کسب و کارها دانست و بیان کرد که اهمیت یافتههای پژوهشی اقتصاد فرهنگ در دوران همهگیری کرونا و پیامدهای اقتصادی ناشی از آن آشکار شد، چرا که تدوین برنامهها و بستههای حمایتی در این بحران با دسترسی به اطلاعات کسب و کارها و نیز تحلیل وضعیت فعالان بخش ممکن شد.
افسر موموندی نماینده معاون توسعه مدیریت و منابع در امور اقتصاد فرهنگ و هنر نیز در این نشست با مروری بر روند شکلگیری و فعالیتهای دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر طی 3 سال گذشته از آشکار شدن نقش و اهمیت اقتصاد فرهنگ در شاخصهای اشتغال کشور با بروز بحران کرونا سخن گفت. موموندی با تشریح عملیات اجرایی طرحهای تدوین فهرست مشاغل فرهنگی، هنری و رسانهای، طراحی سامانه و دائرهالمعارف برخط فرهنگپیشه، تدوین راهنماهای کسب و کار، تدوین آییننامه ارزیابی و ارزشگذاری آثار هنری از طراحی الگوی آماری صنایع خلاق و فرهنگی با همکاری مرکز آمار ایران نیز خبر داد. مدیر دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ وهنر با تاکید بر تعامل مناسب و همکاری جامعه دانشگاهی و دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر، انتشار دائرهالمعارف مشاغل فرهنگی و خلاق و تألیف و انتشار مجموعه 5 جلدی اقتصاد خلاق را ثمره این همکاری ارزشمند دانست.
طراحی الگوی آماری خاص صنایع خلاق و فرهنگی کشور با
مطالعه تطبیقی تجربیات و انواع طبقهبندیهای آماری دقیق و
جامع از قابلیتها و مزیتها از صنایع خلاق و فرهنگی را فراهم میسازد.
در این نشست دکتر رسول بیدرام عضو هیأت علمی دانشگاه هنر اصفهان و مشاور اقتصادی دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر با رونمایی از مدل صنایع خلاق کشور و دستهبندی این صنایع در سه گونه صنایع هنرمبنا، صنایع فرهنگمبنا و صنایع دانشمبنا به تشریح ضرورت تدوین الگوی آماری صنایع خلاق و کاربرد آن در برنامهریزی و سیاستگذاریهای حمایتی پرداخت.
در ادامه دکتر رسول بیدرام، برنامهریزی برای رونق صنایع خلاق کشور را نیازمند تحلیل و ارزیابی وضع موجود و شناخت ظرفیت گونههای صنایع خلاق دانست و افزود لزوم دسترسی به دادههای آماری دقیق و جامع از قابلیتها و مزیتهای صنایع خلاق، امری ضروری و انکار ناپذیر است. مشاور دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر بیان کرد دادهها در تحلیل مزیت و عملکردها زمانی مناسب و قابل استفاده است که در قالب الگوی آماری خاص صنایع خلاق و چارچوبهای دقیق و استاندارد با شرایط و ویژگییهای کشور، تدقیق و بومیسازی شده باشد.
دکتر بیدرام افزود با توجه به نبود الگوی طبقهبندی آماری صنایع خلاق به تفکیک ابعاد اقتصادی در گونههای فعالیت، کالا و خدمات، مشاغل و تجارت بینالمللی، طرح تدوین الگوی آماری صنایع خلاق کشور بر اساس روش پژوهشی پیمایشی ارائه شد. طی فرایند طراحی این الگو از یک سو با مطالعه تطبیقی تجربیات بینالمللی در انواع طبقهبندیهای آماریِ مدلهای دستهبندی صنایع خلاق و از سوی دیگر با بررسی انواع طبقهبندیهای آماری استاندارد بینالمللی، مناسبترین گونه طبقهبندی آماری صنایع فرهنگی و خلاق انتخاب و سپس با دادهکاوی عمیق و دقیق، گونه طبقهبندی آماری منتخب، بومیسازی میشود.
ایجاد نظام ارزیابی و ارزشگذاری آثار هنری، زمینه ساز شفافیت بازار هنر
و متغیرهای موثر بر آن و نیز موجب تشویق و رشد سرمایهگذاریهای هدفمند
و کلان در این عرصه و رونق اقتصاد فرهنگ و هنر و توسعه صنایع خلاق در کشور میشود.
استاد دانشکده پژوهشهای عالی هنر و کارآفرینی، گزارشی از طرح ایجاد نظام ارزیابی و ارزشگذاری آثار هنری را نیز ارائه کرد. دکتر بیدرام هدف از ایجاد این نظام را زمینهسازی برای شفافیت بازار هنر و نیز متغیرهای اقتصادی و غیراقتصادی مؤثر بر این بازار همانند چگونگی قیمتگذاری، قواعد مورد توافق کارشناسان هنر و کارشناسان اقتصادی، شیوه عرضه و فروش آثار هنری دانست که موجب تشویق و رشد سرمایهگذاریهای هدفمند و کلان در این عرصه و رونق اقتصاد فرهنگ و هنر و توسعه صنایع خلاق کشور خواهد شد. مشاور اقتصادی دفتر توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر در ادامه با تشریح مفاد آییننامه ارزیابی و ارزششگذاری آثار هنری وفق اختیارات و وظایف قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، الزامات اجرای این آییننامه را در اِعمال سیاستهای حمایتی و رصد بازار هنر با هدف انسجامبخشی و رشد فعالیتهای اقتصادی در این عرصه و شکلگیری فرآیندی شفاف بر اساس اصالت و ارزشهای حقوقی، فرهنگی، زیباشناختی، نمادین، اجتماعی، معنوی و اقتصادی آثار هنری بیان و از نسخه پیشنهادی سامانه سِگل بهعنوان سامانه برخط ارزیابی و ارزشگذاری آثار هنری، رونمایی کرد.