تحلیلِ نقشِ عواملِ انسانیِ موثر بر کسب و کارهای هنربنیان مطالعه ای پیرامون گالری هایِ عکاسی و نقاشی در تهران
چکیده
شناخت محیط کسب وکار یکی از مهمترین قدمهای یک کارآفرین است. یکی از محیط های کسب و کار کارآفرین هنری، بازار هنر است. در این فضا کسب و کارهای متفاوتی ظهور کرده اند که از آن جمله میتوان به گالریداری، کیوریتورشیپ و دلالی هنری اشاره کرد. این کسب و کارها بیشتر از هرچیز به نیروها و عوامل انسانی حاضر در میدان وابسته اند. به نظر می رسد مهمترین عوامل انسانی این میدان، گروههایی هستند که فعالیت هایی مشابه را آن انجام می دهند. این پژوهش تلاش کرده است محیط کسب و کار کارآفرین هنری را، با در نظر گرفتن این گروه های تاثیرگذار شناسایی کند. برای رسیدن به این مقصود این گروهها شناسایی و تحلیل نقش شده اند، روابط میانشان بررسی شده و مهمترین سرمایه ی در اختیارشان برای شناسایی نوع فعالیتشان مشخص گردیده است. همچنین با استفاده از مدل رفتار برنامه ریزی شده برای سنجش قصد کارآفرینانه، پتانسیل گروههای مختلف برای کارآفرین شدن سنجیده شده است.
تهران به عنوان مرکز فرهنگی ایران میدان کلان پژوهش حاضر است. میدان اصلی بازار هنر ایران است که گروه های انسانی در ارتباط با گالری، در آن قرار دارند. گالری در این پژوهش بیشتر به معنای عرصه ای در نظر گرفته شده است که این گروه ها را در تعامل با یکدیگر قرار می دهد؛ بنابراین خود فضای گالری دغدغه ی این پژوهش نیست. گروههای درنظر گرفته شده هنرمندان، منتقدان، کیوریتورها، گالری داران، مشاوران، دلالان هنری و مجموعه داران هستند. ابزار جمع آوری داده، مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته با متخصصینی بوده است که در یک یا چند گروه از گروههای مورد بحث حضور داشته اند. نمونه برداری به صورت نمونه گیری تدریجی انجام گرفته و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. مبنای نظری تجزیه و تحلیل نظریات بوردیو درباره ی میدان، سرمایه و عادتواره بوده است.
یافت ههای پژوهش نشان می دهد تمامی گروهها نقشی تاثیرگذار در میدان بازار هنر دارند ولی تعیین کننده ترین گروهها مجموعه داران، گالری داران و مشاورین پنهان هستند. هنرمندان و کیوریتورها پس از معروفیت و رسیدن به سرمایه ی نمادین می توانند تا حدودی در این میدان تعیین کننده باشند. منتقدین و دلالان هنری کمترین تاثیر را در این میدان دارند. مهمترین سرمایه ی این میدان سرمایه ی نمادین است و تمامی گرو هها تلاش م یکنند سرمایههای در اختیار خود را به سرمایه ی نمادین تبدیل کنند. همچنین به نظر میرسد هنرمندانی که به جایگاه مورد نظر خود نرسیده اند واجد بیشترین قصد کارآفرینانه بوده و در نتیجه بیشترین پتانسیل را برای تبدیل شدن به کارآفرین هنری دارا هستند.
واژگان کلیدی:
کارآفرین هنری، عوامل انسانی، کسب و کار هنربنیان، گالری، میدان بازار هنر.