شناسایی عوامل مؤثر بر تقاضای لباسِ مد مطالعۀ موردی زنان اصفهان
چکیده
لباسِ مد کالای کاربردی نیست و از این رو تقاضای آن متفاوت از کالاهای مرسوم است. طبق نظریۀ وبلن نکتۀ مهم این است که پوشاک و لباس دو کالای کاملاً مجزا و متفاوت هستند. او برای لباس سه ویژگی مهم قائل است: نوظهور بودن، دست و پاگیر بودن و گران بودن. بر اساس این نظریه میتوان دریافت که به لحاظ اقتصادی، پوشاک کالای کاربردی، و جزء نیازهای اقتصادی انسان بوده؛ در حالی که لباس واجد ویژگیهای نمادین است؛ و از این رو کالای فرهنگی و جزء نیازهای فرهنگی انسان محسوب میشود. بر این مبنا لباس علاوه بر ارزش اقتصادی واجد ارزش فرهنگی نیز هست؛ و به نظر میرسد که تقاضای لباس متفاوت از تقاضای کالاهای معمول و مرسوم باشد.
سؤالی که مطرح میشود این است که آیا بین عوامل اقتصادی و تقاضای لباس مد رابطه ای وجود دارد؟ و این که چه عوامل دیگری در تقاضای لباس مد اثرگذار هستند؟ شناسايي عوامل موثر بر تقاضاي لباس مد ايراني، هدف پایاننامۀ حاضر است.
بررسیها نشان میدهند که عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی و عوامل سمت عرضه در تقاضای لباس مد مؤثر هستند. عوامل اقتصادی مؤثر بر تقاضای لباس مد، قیمت و درآمد هستند. نظریه های مطرح شده در حوزۀ لباس مد نشان میدهند که قیمت که در تئوریهای مرسوم اقتصادی به عنوان عاملی که تأثیر منفی در تقاضای کالاهای اقتصادی دارد، در مورد لباس مد به گونۀ متفاوتی عمل میکند. نظریۀ وبلن این موضوع را پیش میکشد که با افزایش قیمت لباس تقاضای آن افزایش می یابد. عوامل سمت عرضه، شامل نوع عرضه، عوامل مرتبط با صنایع خلاق و دورۀ عمر مد هستند. عوامل فرهنگی شامل شیوه های مدپذیری، عوامل اجتماعی و عوامل فردی هستند؛ که دو مورد آخر اثرات سه گانه را برجا می گذارند. عوامل شناسایی شده، در رابطه با زنان متقاضی مد در اصفهان مورد آزمون قرار گرفت و به صورت توصیفی تحلیل شد.
کلیدواژهها: مد، تقاضا، تقاضاي مد ، مد لباس ايراني، اصفهان