فرهنگ و اقتصاد
نویسنده: الکه دِ یونگ[1]
چکیده: در عالم اقتصاد ، ضرورت توجه به فرهنگ به مثابه عاملی تبیینی نخستین بار در دو حوزه احساس شد ، حوزههایی که محققان در آنها با تفاوتهای فرهنگی روبرو شدند ، یعنی اصطلاحاً اقتصاد توسعه و بازرگانی بینالمللی . از آنجا که اکثر محققانی که در مورد توسعه کشورهای توسعه نیافته مطالعه میکنند شهروندان کشورهای صنعتی هستند ، ناگزیر با تفاوتهای میان کشورهای زادگاه خود و جوامع مورد تحقیقشان روبرو میشوند . این تفاوتها هر چه بیشتر باشند ، گرایش محققان به تشریح این تفاوتها بر حسب فرهنگ نیز عمیقتر خواهد شد . بر همین مبنا ، عدم پیشرفت در روند توسعه اقتصادی بی هیچ شک و تردیدی به حساب عقبافتادگی فرهنگی گذاشته و پیشرفت غیرمنتظره اقتصادی نیز نتیجه ارزشهایی خاص در فرهنگی بیگانه قلمداد میشود .
این کتاب در قالب 10 فصل ارائه شده است که در ابتدا فصل 1 مقدمه ای را ارائه می دهد و فصل های باقیمانده در قالب چهار گروه سازمان یافته اند: تاریخ فرهنگ و اقتصاد ( فصل های 2 و 3)، شیوه ها و شیوه شناسی (فصل 4)، کاربردها (فصل 5 تا 9) و اشارات نهایی (فصل 10). در بخش مربوط به تاریخ به حذف فرهنگ از علم اقتصاد و ظهور مجددش پرداخته می شود. در فصل چهارم ملاحظات شیوه شناختی و شیوه های به کار رفته در تحقیقات تجربی در مورد رابطه میان اقتصاد و فرهنگ بررسی می شود. هدف اصلی این کتاب با کاربرد شیوه های توصیف شده در فصل چهارم مرتبط است و از فصل پنجم تا نهم را در بر می گیرد. در نهایت فصل دهم شامل نکات پایانی و راهکارهایی برای انجام تحقیقات آتی در این عرصه می شود.
کتاب فرهنگ و اقتصاد توسط سهیل سمی و زهره حسین زادگان ترجمه و نسخه فارسی آن در سال ۱۳۹0 توسط نشر ققنوس انتشار داده شده است.
[1] Eelke de Jong